A treaia pleoapa
Da, avem o a treia pleoapa. Sau urmele uneia, cel putin. Priveste chestiuta mica roz din coltul ochiului, catre nas. Aceasta se numeste membrana nicitanta si este o pleoapa semitransparenta care este folosita de catre pasari, reptile, amfibieni, peste si o serie de mamifere. Prin aceasta se poate vedea cel putin partial si poate acoperi globul ocular pentru a-l proteja si pentru a-l umezi cu un ciudat clipit lateral.
De ce? Rechinii o folosesc pentru a-si proteja ochii de prada, care, fara indoiala, loveste apa in teroare. Alte fiinte care traiesc sau isi petrec majoritatea timpului in apa o folosesc pentru a elimina orice particule ar putea sa le intre in globul ocular. Aceasta este utila pasarilor cand vor sa-si hraneasca puii fara sa le fie scosi ochii de catre ciocurile lor infometate. Mai este de ajutor in cazul in care esti un soim calator si vrei sa zbori in jos cu 320 de kilometri pe ora fara ca mici bucati de cine stie ce sa-ti intre in ochi.
Daca vrei sa vezi aceasta pleoapa in actiune de aproape, pisicile si cainii au o membrana nicitanta partial functionala care apare uneori cand dorm pentru a-si acoperi ochiul si sa opreasa mai multa lumina.
Cat despre noi oamenii, este evident ca nu poti sa folosesti ce a mai ramas din membrana respectiva pentru niciunul dintre lucrurile acelea. Muschii care o controleaza au ajuns intr-un punct in care sunt practic inexistenti. Cine stie cat de de mult in viitorul evolutiei noastre aceasta trasatura vestigiala va mai ramane cu noi, insa in momentul in care am inceput sa pierdem abilitatea de a o folosi, nu era buna decat pentru a nu lasa mizeriile sa ne intre in ochi. Pentru asta si pentru concursuri de a vedea cine clipeste primul, nu-i asa? He he he.