Astmul
Astmul este o afectiune care afecteaza plamanii, provocandu-i suferindului tuse, lipsa de aer, apasare in piept sau respiratie suierata, numita si wheezing. Pentru a suferi de astm, nu e nevoie sa prezinti toate simptomele – unii oameni sufera doar de tuse sau de wheezing – si nici nu e nevoie sa se manifeste incontinuu – dupa cateva ore sau zile in care atacurile au fost evidente pot sa urmeze perioade lungi in care simptomele nu sunt prezente. Acest lucru nu inseamna ca boala a trecut sau ca tratamentul trebuie incetat, aceasta fiind doar evolutia normala a bolii.
Astmul nu se poate vindeca, insa se poate trata si poate fi tinut sub control. De aceea, pacientii care urmeaza tratamentul recomandat pot sa functioneze normal in societate, participand la toate activitatile de peste zi, la fel ca un om care nu sufera de astm. Boala afecteaza oamenii in moduri diferit de grave, de la caz la caz, insa in toate cazurile atacurile sunt mai puternice pe parcursul primelor ore ale diminetii si in timpul serii.
In cazul unui plaman normal, in timpul respiratiei, fluxul de aer intra si iese liber din plamani, in timp ce in cazul unui plamant afectat de aceasta boala, caile respiratorii sunt inflamate si edemate. Caile respiratorii devin sensibile la schimbarile de mediu, lucru care duce la aparitia crizelor astmatice. Cand o criza de astm incepe, peretii cailor respiratorii se umfla, muschii din jurul lor se contracta si mucusul se secrete in cantitati foarte mari, ducand la obturarea cailor respiratorii, facand foarte dificila respiratia.
Boala nu afecteaza mai mult sau mai putin sexele diferite sau grupele de varsta, oricine putand sa sufere de astm, insa cele mai multe cazuri apar la copii, in general. In lume, exista 300 de milioane de oameni care sufera de astm, urmand ca pana in 2025 numarul acesta sa mai creasca, ajungand la peste 400 de milioane de oameni.