Curiozitati,  Diverse,  Sanatate,  Social,  Viata

Batranii pot sa simta schimbarile de vreme

Mitul:

Probabil ca ai auzit persoanele mai in varsta care stiau ca o sa ploua pentru ca „simt in oase”. La fel, probabil ca nu le-ai crezut, pentru ca stii ca oamenii mai in varsta nu au vreun fel de os magic care sa ii faca sa prezica vremea mai bine decat cei la meteo. Totusi, ideea ca batranii au un al sasesea simt care sa prezica aceste evenimente este la fel de veche de cand vremea.

Stiinta:

Ar trebui sa ai ceva mai mult respect pentru batrani atunci cand spun ca va ploua pentru ca o „simt in oase”, oamenii de stiinta au descoperit ca vorbesc serios. Batranii chiar au un fel de superputeri magice. Si prin asta ma refer la artrita. Cand o furtuna incepe sa se formeze, este precedata de o scadere in presiunea atmosferica. Teoria principala despre cum reusesc batranii sa detecteze aceasta scadere in presiune este ca acest lucru duce la aparitia a tot felul de simptome in incheieturile lor, facandu-le membrele deja torturate sa se umfle.

Un mod de a te gandi la acest lucru este sa compari trupul cu un balon, care isi pastreaza forma deoarece presiunea din interior este la fel ca de afara. Cand presiunea de afara scade, balonul se mareste – la fel si trupul tau. Daca ai articulatii afectate de artrita, dupa cum e cazul multor batrani, acest lucru se traduce in dureri pe care generatii de batrani au ajuns sa le asocieze cu schimbarile de vreme (nota: presiune atmosferica redusa = ploaie).

Si nu e vorba doar de articulatii – oamenii de stiinta au descoperit ca durerile de cap pot fi provocate de schimbarile electromagnetice cauzate de furtunile care se apropie. Cercetatorii au descoperit ca cei care sufera de migrene si dureri de cap aveau o crestere de 31% a durerii craniene cand fulgerul lovea la o distanta de pana la 40 de kilometri. Probabil ca nu simt acest lucru in timp util pentru a se feri de el, in caz de ceva, dar, totusi, este un lucru destul de impresionant.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *