Cariera,  Diverse

Care sunt scopurile tale in viata?

Fie ca ca iti doresti sa castigi marele premiu de la LOTO sau ca iti propui sa urci Everstul, exista vise de viata pe care ni le dorim sa le indeplinim, dar cu toate acestea sunt foarte greu de atins. Dar, exista o diferenta mare intre a avea un vis si a-l trai cu adevarat. In unele cazuri, obiectivele de viata ar putea fi niste teluri greu de atins, astfel ca se transforma foarte usor in cosmaruri urate, care ne fac sa ne demoralizam.

Obiective de viata fara sens

Nu astepta sa castigi la LOTO. In urma unor cercetari stiintifice, cercetatorii au ajuns la concluzia ca sunt mai mari sansele sa mori in drum spre LOTO decat sa castigi premiul cel mare. Loteria ofera sanse foarte mici de castig si, adesea, se adreseaza oamenilor prosti, dar, cu toate acestea, o multime de oameni isi incearca norocul aproape zilnic, in speranta ca se vor imbogati peste noapte. Insa, daca ajungi sa castigi premiul cel mare, psihologii sustin ca nu ar fi foarte bine pentru tine. De ce? Pentru ca iti ruinezi capacitatea de a obtine placere din aspectele simple ale vietii. In urma unui studiu realizat in 1970, psihologii au descoperit ca cei care au castigat la LOTO nu se mai puteau bucura de viata de zi cu zi.

Dorinta de a te imbogati se traduce cu depresie.  Faptul ca iti propui teluri mari e un lucru benefic: ai mai multe asteptari de la tine si te motivezi singur sa te autodepasesti. Pe de alta parte, daca nu reusesti sa obtii ceea ce ti-ai propus, exista mari sanse sa suferi de depresie. Psihologii sustin ca cei care isi ating scopurile de viata au un sentiment de progres in viata lor, dar, odata ce acestea nu mai pot fi indeplinite se naste un sentiment de vina si de nefericire. Numele tehnic pentru acest lucru este sindromul bogatiei obosite si se traduce cu o viata petrecuta intr-o permanenta izolare si plictiseala.

Viata se deterioreaza dupa absolvire. A absolvi o facultate este un vis pe care oricine isi doreste sa si-l indeplineasca. Este un pas important in viata, fiind momentul in care faci cunostinta cu lumea reala, insa, pentru multi oameni, absolvirea inseamna depresie. In general, momentul absolvirii se traduce cu o aparitie a sentimentului ca viata este lipsita de sens: studentii nu au stiut sa faca nimic toata viata decat sa invete, astfel ca sunt de parere ca nu sunt buni la altceva, asa ca trecerea de la scoala la un loc de munca poate deveni un adevarat cosmar. Expertii concluzioneaza ca acest fenomen este foarte real, si mai mult de 95% dintre studentii absolventi sufera de depresie pe motiv ca nu stiu ce sa faca mai departe in viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *