Cat te costa o masina?
Dupa unii, un semn al realizarii ca adult il reprezinta achizitionarea unei masini. Nu numai ca mergi la serviciu cu ea si ai sanse mai mari sa ajungi la timp, dar nu mai depinzi de mijloacele de transport in comun pentru nimic. Poti sa mergi la mare la ce ora vrei, fara sa mai verifici mersul trenurilor sau sa pleci tarziu de la prienii la care ai fost in vizita, fara sa te ingrijorezi de ultimul autobul. Insa inainte de a face acest pas, trebuie sa ai in vedere o serie de lucruri importante.
Cel mai evident lucru pe care trebuie sa-l ai in vedere este costul. Si nu doar costul de achizitie a masinii, care este oricum mare, ci costul total pe care il necesita cumpararea ei. Ar trebui sa acorzi atentie consumului la suta de kilometri si la cat de mare este capacitatea depozitului de combustibil. Daca nu ai nevoie de aceasta decat pentru mersul la munca si inapoi, vei putea ajunge sa umpli iar rezervorul abia dupa cam doua saptamani de la ultima oprire pe la benzinarie, ceea ce, evident, este in folosul tau.
Daca achizitionezi o masina noua, nu e nevoie de o rezivie tehnica, insa daca vei cumpara una second hand, e clar ca o astfel de operatiune este necesara, pentru a vedea daca este totul pus la punct si s-a meritat investitia. Te poti lasa influentat de anumite aspecte: GPS incorporat cu luminite stralucitoare, boxe foarte puternice, si chiar culoarea atragatoare, insa aceste lucruri sunt irelevante in fata adevaratelor necesitati: starea in care se afla motorul, franele, cutia de viteze, telescoapele si cureaua de distributie. Pentru achizitionarea unor astfel te produse te poti interesa si pe diferite situri, ca DepozitulAutoOnline.ro.
Un alt lucru pe care trebuie sa-l ai in vedere este asigurarea. In cazul in care esti sofer incepator, asiguratorii vor profita de acest lucru si te vor jupui de bani. Poti sa-i fentezi, daca nu treci in primul an masina pe numele tau, ci pe numele unui sofer cu experienta (mama, tata, frate, prieten), iar tu sa reprezinti secundul pe asigurarea incheiata.
Mai trebuie platita si inscrierea in circulatie si impozitul pe masina, deci fii cu ochii pe legi.
Deoarece marimea si tractiunea afecteaza consumul, trebuie sa te gandesti la ce iti trebuie exact masina. Daca ai de gand sa strabati drumuri de munte, o masima mare cu tractiune pe toate rotile (adica 4×4) este necesara, chiar daca are un consum mai mare. Daca o folosesti, insa, doar pentru oras, e recomandata o masina cu tractiune pe rotile din fata, fiind mai mica si mai usor de parcat, avand si un consum mai mic.
Nu in ultimul rand, trebuie sa ai in vedere combustibilul folosit: toata lumea stie ca motorina consuma ceva mai putin decat benzina.
Condus placut!