Ce inseamna „Life coaching”?
Am auzit adesea termenul de life coach, insa cu ce se ocupa aceasta meserie mai exact? In primul rand, daca am traduce in romana, ar fi destul de explicit: „antrenor de viata”. Sigur, suna a ceva metafizic, insa denumirea este destul de potrivita – si suna mai bine in engleza.
Un life coach este, practic, un motivator personal care-l ajuta pe client sa dea tot ce e mai bun din el. Relatia dintre life coach si clientul sau este de colaborare si de egalitate mutuala – acest lucru inseamna ca un life coach nu-si va impune opinia personala asupra clientilor sai. In schimb, acestia lucreaza in colaborare unul cu altul, asigurandu-se ca toata prioritatea este acordata clientului si nimanui altcuiva. Totul se refera la client si cum poate fi ajutat acesta pentru a face schimbari pozitive in sine, in vietile lor personale, cat si profesionale. Mai mult, procesul se bazeaza pe ajutarea clientilor sa realizeze ce vor sa devina si cum pot face asta.
Spre deosebire de alte arii de spacializare de coaching, precum in sport, antrenor personal sau training academic, life coaching-ul pune accentul pe toate sferele pe care le permite clientul sa fie abordate. Aceste domenii pot sa varieze intre business, activitatea de la locul de munca, relatiile cu familia sau cu sine. Acestia ofera incurajari adecvate si asistenta clientilor pentru a se putea schimba si deveni indivizi mai de succes. Nu se pun intrebari personale si life coach-ul nu incearca sa afle despre experientele din trecut ale clientilor. Nu se judeca, deci, nu apar conflict de ego. Cei doi se trateaza egal si cu respect mutual.
Programul de life coaching ajuta clientul sa se simta increzator si destul de sigur pe sine si in propriul potential. In momentul in care acest pas este realizat, urmatorul se refera la transformarea telului clientului in actiuni, facand pasii necesari si relevanti. Acesti pasi sunt realizati chiar de catre client, iar antrenorul este acolo doar pentru motivare sau oglindire a clientului. Intregul obiectiv al programului de life coaching este ca telul este prezentat ca fiind posibil si realizabil.
Acesti antrenori sunt necesari pentru unii indivizi pentru ca au nevoie de cineva cu care sa-si discute gandurile. Unii gasesc ca le este greu sa-si exprime ideile singuri, de aceea au nevoie de cineva care-i poate ajuta, care sa-i asculte, cu care sa-si impartaseasca fricirile si indoielile, fara sa fie judecati sau sa se rada de ei. Antrenorul isi ajuta clientul sa se axeze pe diferite solutii ale unei probleme care-l framanta pe client, ajutandu-l sa faca schimbari pozitive. Acest lucru s-a dovedit ca-i poate aduce pe indivizi mai aproape de telurile lor si sa le indeplineasca. Relatia dintre cei doi este complet discreta, deci orice se discuta intre ei va ramane secret si nu se va discuta cu o a treia persoana.
Mai multe firme contemporane s-au exat pe o astfel de abordare, din dorinta de a ajuta oamenii care considera ca au nevoie de un sprijin. Protrain.ro, de exemplu, nu se axeaza doar pe life coaching, ci si pe business coaching (afaceri) si career coaching (cariera), marindu-si astfel paleta de oameni care pot sa apeleze la ei.