Ce presupune lipsa de somn?
In urma unor noi cercetari, oamenii de stiinta au descoperit ca lipsa de somn este cel mai important factor care contribuie la instalarea unei raceli. Astfel, cei care dorm mai putin de sase ore pe noapte sunt de patru ori mai predispusi sa se imbolnaveasca, fata de cei care dorm mai mult de sapte ore pe noapte.
Acesta este primul studiu care analizeaza modul de somn al unui om fata de riscul de a prinde un virus. Astfel, lipsa de somn s-a dovedit a fi un factor mai important de a obtine o raceala, fiind mai important decat stresul, fumatul, educatie sau venit- toate aceste lucruri fiind cunoscute pentru impactul general care il au asupra sanatatii noastre.
Dr. Aric Prather, profesor asistent la departamentul de psihiatrie de la Universitatea California, San Francisco, a declarat ca „mai putine ore de somn se pot traduce cu cresterea posibilitatii de a prinde o raceala. Nu conteaza varsta pe care o ai, nivelul de stres, rasa, educatia sau venitul. Nici macar nu conteaza daca esti fumator. Chiar si cu toti acesti factori luati in considerare, din punct de vedere statistic si nu numai, somnul este cel care ne dicteaza viata. Lipsa de somn ne face sa fim ametiti si nervosi, iar un ciclu prea scurt de somn ne poate afecta semnificativ sanatatea fizica.”
Efectele lipsei de somn
Potrivit noilor studii, mai mult de o treime din populatia globala doarme mai putin de sase ore pe noapte. O lipsa de somn adecvata se traduce cu boli cronice, sensibilitate mai ridicata in fata bolilor, obezitate si chiar si moarte prematura. De asemenea, somnul este principalul factor care contribuie la producerea accidentelor de masina, a dezastrelor de ordin industrial si chiar a erorilor medicale. Studiile anterioare realizate de dr. Prather au aratat ca cei care dorm mai putin de sase ore pe noapte sunt mai putin protejati de boala- cu toate ca au facut un vaccin recent- in timp ce alte studii au confirmat ca lipsa de somn contribuie la slabirea sistemului imunitar.