Curiozitati,  Diverse,  Psihologie,  Sanatate,  Social,  Viata

Complexul Napoleon

Complexul Napoleon este un termen peiorativ care descrie o conditie psihologica despre care se spune ca exista in persoanele scunde, atat femei, cat si barbati. Mai este cunoscut si drept „sindromul omului scund” sau „sindromul cainelui mic”. Acesta este caracterizat de comportament social agresiv si dominant, implicand faptul ca acest lucru se intampla pentru a compensa pentru statura persoanei. Termenul este folosit, in general, si pentru a descrie oameni care sufera de un handicap, insa doresc sa compenseze prin alte aspecte ale vietii lor.

Numele complexului provine de la Imparatul Napoleon I al Frantei. Parerea generala despre Napoleon este ca acesta dorea sa compenseze faptul ca era scund prin putere, razboi si cuceriri. Desi pentru foarte mult timp s-a sustinut ca acesta avea doar 1.57 metri, istoricii considera acum ca Napoleon avea, de fapt, 1.68 metri, o inaltime potrivita pentru un barbat din acele vremuri. La mitul inaltimii imparatului a mai contribuit si faptul ca acesta aparea adesea alaturi de garzile imperiale, insa membrii sai erau mai inalti decat inaltimea medie.

In psihologie, complexul Napoleon este vazut ca fiind un stereotip social cu sens peiorativ, acuratetea existentei sindromului in viata reala fiind disputata.

In 2007, un studiu al University of Central Lancashire sugera ca acest complex (potrivit caruia barbatii mai scunzi sunt mai agresivi decat barbatii mai inalti) ar putea sa fie un mit. Studiul a descoperit ca, din contra, barbatii mai scunzi, isi pierd cumpatul mai greu decat barbatii de o inaltime medie. In cadrul experimentului, subiectii s-au duelat unii cu altii cu bete, unul dintre subiecti lovindu-l anumit peste articulatiile degetului. Aparatele care le monitorizau activitatea inimii a descoperit ca barbatii mai inalti erau cei care erau predispusi sa-si piarda cumpatul si sa loveasca inapoi. Conferentiarul Mike Eslea a declarat ca „atunci cand oamenii vad un barbat scund purtandu-se agresiv, tind sa creada ca asta se intampla din cauza inaltimii sale, din simplul fapt ca insusirea este evidenta si le atrage atentia.”

Pe de alta parte, profesorul universar Abraham Buunk, de la Universitatea Groningen din Olanda a descoperit dovezi ale sindromului: potrivit cercetarilor sale, in cazul barbatilor care aveau 1.63 metri exista o sansa de 50% mai mare ca acestia sa fie mai gelosi decat barbatii care aveau 1.98 metri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *