Curiozitati

Cum a descoperit Einstein teoria relativitatii

Albert Einstein este probabil singura persoana al carui nume a devenit sinonim cu „destept”. Rezolvarea misterelor universului era probabil mai mult un hobby pentru el, decat un loc de munca. Si daca puterea creierului nu era deja destul de enervanta, multi dintre biografii lui povestesc ca teoria relativitatii i-a venit intr-un vis. Cand era un adolescent!

Se spune ca Einstein visase ca se plimba printr-o ferma cand a observat o cireada de vaci ingramadite langa un gard electric. Fermierul brusc a aprins gardul, pentru ca se pare ca era un mare ticalos, iar Einstein a observat cum toate vacile au sarit in spate exact in acelasi timp in care au fost atinse de socul electric. Presupunand ca vazuse vreun fel de dans aerobic sincronizat cu vacute, Einstein i-a povestit fermierului ceea ce vazuse, acesta stand in partea opusa a campului. Dar ceea ce vazuse fermierul era ceva diferit – acesta vazuse vacile sarind una cate una, de parca faceau un val la un meci de fotbal. Acest lucru ar fi fost amuzant, asa ca putem presupune ca de asta a si facut-o.

Desigur, Einstein fiind Einstein, nu era multumit sa considere asta doar un simplu vis stupid. Probabil si daca visa ca purta o palarie de budinca ar fi presupus ca era vreo problema de fizica de rezolvat acolo. Deci, dupa ce a rumegat problema putin, a inceput sa conceapa ideea conform careia evenimentele arata diferit, depinzand de locul in care te afli ca urmare a timpului necesar pentru ca lumina sa ajunga la ochi. Cu alte cuvinte, teoria relativitatii.

Pe scurt, am descoperit una dintre cele mai radicale idei din stiinta pentru ca un tanar a avut un vis despre animale de ferma care sunt electrocutate si si-a petrecut viata adulta refuzand sa renunte la o cearta pe care o avusese cu un fermier imaginar.

 

 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *