Curiozitati,  Tehno,  Viata

Cum a fost inventata masina de cusut

Daca esti de parere ca masina de cusut pare o inventie simpla si evidenta, spune-le asta saracilor amarati care au cusut de mana migalos hainele timp de cateva mii de ani inainte ca cineva sa-si imagineze design-ul pentru asa ceva. Pana in anii 1800, cand cineva rupea corsajul de pe o fecioara atragatoare, aceasta ar fi trebuit sa stea apoi ore in sir cu un ac si ata ca sa il repare. Deci una dintre marile inovatii responsabile pentru imbracamintea pe care o porti azi este masina de cusut a lui Elias Howe. Si toata ideea i-a venit intr-un vis violent care implica crima.

In 1845 Howe incerca cu disperare sa rezolve problemele tehnice ale inventiei sale, insa se tot bloca cand venea vorba de design-ul acului. Pai, potrivit membrilor familiei sale, ideea i-a venit intr-un final in timpul unui cosmar ridicol si oarecum rasist. In vis, acesta a fost capturat de catre canibali. Dupa cum fac nativii insetati de sange, capturatorii lui Howe i-au oferit un ultimatum – sa inventeze un model pentru masina de cusut sau sa intalneasca moartea. Exact ca in viata reala, acesta nu a reusit, asa ca acei canibali l-au condamnat sa fie injunghiat cu sulite. Hey, aici vorbim de anii 1800 – in acea vreme, probabil ca unul din trei oameni chiar murea asa.

Acesta fiind un vis, in loc sa tipe si sa moara pe masura ce oamenii aruncau cu tot mai multe sulite in el, Howe a observat ca fiecare sulita avea o gaura in varf. Observand cum acestea ii perforau pielea a fost, se pare, momentul „Eureka!” care l-a facut pe Howe sa-si dea seama ca avea nevoie de o gaura in varful acului din masina de cusut. Aparatul a functionat, iar acesta a murit bogat.

Acum, desigur, este posibil ca toata aceasta treaba cu un vis a fost o poveste inventata de catre descendentii sai ani mai tarziu, dar, sincer, daca aveau sa inventeze o poveste a originii, de ce ar fi mers pe ideea: „Oh, totul s-a bazat pe un vis rasist cu injunghieri. Stii cum era el”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *