Cum au inceput femeile sa fumeze in public
Cand vine vorba de metode de avertising crase, nu puti sa eviti industria tutunului pentru foarte mult timp. Pana la un moment dat, fumatul era vazut doar ca fiind un obicei al barbatilor. Desi fumatul pentru barbati era vazut ca fiind ceva masculin si cool, femeile care fumau tigari erau considerate imorale – era acceptabil doar pentru prostituate si cele din clasele sociale de jos. De fapt, femeile chiar erau arestate pentru fumatul in fata copiilor si in public la inceputul anilor 1900.
Insa, dupa Primul Razboi Mondial, dupa ce femeile au intrat in campul muncii, miscarea feminista a cam inceput. Companiile de tigari s-au decis ca e timpul sa profite de o piata vasta de care nu se prea atinsesera.
Companiile de tigari au inceput sa faca reclama adresata direct femeilor, companiile de tigari sponsorizand prelegeri in care femeilor li se preda arta fumatului tigarilor. Insa, tot se chinuiau sa convinga femeile sa fumeze. Totul pana cand l-au convins pe geniul de marketing, Edward Bernays, sa li se alature. Acesta a sfatuit folosirea unor trucuri de publicitate pentru a face femeile sa fumeze, nu ca obicei, ci ca simbol al noii lor libertati.
Unul dintre aceste momente a fost Parada de Paste din New York din 1929. Facand un grup de femei sa fumeze Lucky Strikes in fata multimii, intr-un truc ca l-a numit „Tortele Libertatii”, Bernays incerca sa convinga femeile ca fumatul in public era mai mult decat in regula.
Smecheria a functionat la doua niveluri. In primul rand, a facut femeile sa se simta mai in putere atunci cand fumau – acesteau farmau un tabu sexual si participau la un obicei pe care egoistii de barbati il tineau doar pentru ei. Deci, cele care fumau nu mai trebuiau sa se ascunda. Si a convins mai multe femei sa se apuce. In 1923, doar 5% dintre tigarile cumparate erau femei. In 1935, procentul trecuse de 18%. In final, trucul lui Bernay a facut mai multe femei sa aprinda tigara … pentru libertate.