Sanatate

Dormi prea mult? Afla ce spun specialistii!

Exista o multime de studii cu privire la efectele nocive asupra sanatatii create de privarea de somn, astfel ca oamenii de stiinta au evitat pentru mai multa vreme sa discute de opusul acesteia: prea mult somn. In prezent, un nou studiu a descoperit ca atat privarea de somn cat si o cantitate foarte mare de somn determina o crestere a inflamatiilor din organism- ca raspuns al sistemului imunitar afectat- care poate contribui la obezitate, dureri cronice, depresie si diabet.

Oamenii de stiinta au examinat concentratiile serice de micronutrienti, in special nivelul de cupru din sangele celor care dorm mai mult de 10 ore pe noapte. Acestia au descoperit ca o concentrate ridicata de cupru este legata de un somn cu durata mai mare. In trecut, concentratiile de seruri din sange au fost asociate cu un declin al functiei psihice si a sanatatii oamenilor mai in varsta, dar si alte probleme de sanatate.

Cantitatea de cupru din organism

Nivelul de cupru din organismul nostru poate spune destul de multe lucruri despre sanatatea noastra. De exemplu, adultii au intre 50 si 80 de miligrame de cupru in organism, localizat in muschi si ficat. Cuprul ajuta corpul sa produca melanina si tesut osos. Alegerile de viata, cum ar fi dieta sau exercitiile fizice, toate influenteaza nivelul de cupru, dar si alti micronutrienti din organism. Prea mult cupru in organism devine toxic pentru organe, ucigand celulele ficatului si afectand sistemul nervos.

„Cu toate acestea, atunci cand s-au luat in considerare bolile cardiovasculare a participantilor la studiu, rezultatele noastre au ramas neschimbate”- sustin autorii studiului. „Aceste asociatii dintre concentratia de cupru si durata de somn persista indiferent de bolile cardiovasculare.” Cercetatorii sustin ca au nevoie de mai mult experimente pentru a examina care este legatura exacta dintre o cantitate mai mare de somn si nivelul de cupru, dar si nivelul de inflamatii care iau nastere in organism. Insa cercetarile din trecut au demonstrat deja ca somnul este extrem de important pentru sanatatea noastra. O privare de la cantitatea necesara de somn poate determina o crestere a bolilor de inima in randul femeilor, slabeste sistemul imunitar, afecteaza memoria si contribuie la anxietate si depresie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *