Frumusete,  Social,  Tendinte,  Viata

Explicatii pentru moda anilor 1980

A devenit un stardard al culturii pop sa se rada de anii 1980, asa incat am uitat cat de ciudata aceasta era. Moda incepand cu anii 1950 si pana in anii 1970 a evoluat in mod normal, pana cand in anii 1980 starurile rock au inceput brusc sa-si poarte parul de parca ar fi fost electrocutati si apoi aranjati pentru balul bobocilor. Chiar si muzicienii de culoare s-au decis sa faca o schimbare de 180 de grade dupa decenii in care devenisera tot mai misto. Femeile au vazut parul metal/rock ca fiind o provocare, asa ca au mers si mai departe, iar specii intregi de pasari de altitudine mica nu au mai fost vazute vreodata.

Si nu e vorba doar de machiaj. O cautate pe Google imagini a frazei „machiaj anii 1980” ne arata ca secretul frumusetii in acea perioada era sa nu-ti arati fata. Dupa cateva decenii in care le-a pasat tot mai putin, oamenii brusc incercau mult prea tare, avand ca tel probabil „hai sa aratam de parca suntem dintr-un film SF prost.”

In cartea sa „Incognito”, David Eaglemen explica faptul ca ochii nostri sunt mai degraba obisnuiti sa obtina informatii despre lucruri care nu ne sunt familiale sau se schimba – daca, de exemplu, conduci, ochii vad ca semaforul isi schimba culorea de la rosu la verde, dar deja stiai asta. Ceea ce s-ar putea sa nu realizezi este ca 95% din campul tau vizual care este strada pe care conduci in fiecare zi este completat de catre creierul tau din memorie.

Asa pot sa apara nesigurantele legate de partile corpului sau trasaturile faciale cand te uiti in oglinda. Desi Michael Jackson suferea de tulburarea dismorfica corporala, sistemul ar putea sa explice cateva dintre modele anilor 1980 care au stricat atatea fotografii de familie. Dupa cum mentioneaza Wikipedia, exista o multime de tipuri de modificari corporale care nu se refera la chirurgia plastica, precum purtatul de haine extravagante sau prea multe bijuterii.

Zonele care sunt vazute cel mai des ca fiind deformate sunt parul, pielea si nasul. Acest lucru are sens in contexul lui Jackson, insa poate sa explica si cateva dintre trendurile de machiaj si par ai anilor 1980.

De asemenea, oamenii care cred ca au un nas prea mare ar putea sa se gandeasca sa-si lase o mustata de marime medie sau mare. Cum ramane cu acei ochelari gigantici care faceau fata tuturor sa arata de parca era inghitita de o diagrama Venn? Expertii oftalmologi sugereaza ca oamenii cu nasuri mai mari aleg rame supradimensionate pentru a compensa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *