Curiozitati,  Diverse

Lucruri ciudate gasite in univers

Minibarul universului

Daca este ceva care ar putea sa atraga atentia publicului asupra explorarii spatiale, probabil ca am gasit si ce anume: Sagetator B2, un nor urias, de cateva milioane de ori mai mare decat soarele nostru, plutind in apropiere de centrul galaxiei, oamenii de stiinta au descoperit ca e practic un rau urias de rom cu aroma de zmeura. Pe bune! Sagetator B2 contine 10 miliarde miliarde miliarde de litri de alcool. Destul alcool incat sa-l faca pe Galactus sa se dea la Ursa Mare.  Norul contine si foarte multe molecule cu etil – acest element, care se spune ca miroase a rom, este acelasi element care ofera zmeurei aroma lor.

Nu doar ca Dumnezeu s-a decis sa deschida un bar in mijlocul Caii Lactee, dar asta reprezinta si cea mai buna sansa pe care o avem pentru a gasi viata in afara planetei noastre. Alcoolul este un compus organic, deci daca oamenii de stiinta pot sa invete cum reuseste sa se formeze in spatiu, pot sa-si dea seama si cum s-a format viata. Si se si pot ameti facand asta. Super!

O lupa uriasa

Gravitatea face niste lucruri tare ciudate prin univers, si nici macar nu vorbesc despre lucruri infricosatoare, precum gaurile negre care pot sa inghita galaxii. Puterea gravitatii poate si sa indoaie lumina, ceea ce inseamna ca obiectele pe care astronomii pe analizeaza s-ar putea sa nu aiba forma vazuta. In imaginea din articol se poate observa o chestie albastra care e chiar in spatele chestiei rosii. Deoarece gravitatea indoaie lumina din jur, arata de parca punctul rosu poarta lumina albastra ca pe o bratara. Astronomii sunt destul de incantati de acest efect, doarece inseamna ca pot sa studieze lucrurile care se afla direct in spatele surselor gravitatii, precum galaxiile mari, fara sa fie nevoie sa trimita sa trimita nave de razboi pentru a distruge piedica, lucru care ar costa cam mult.

Lucrul ciudat legat de acest efect este ca aceasta lentina gravitationala poate sa execute copii multiple ale obiectelor din cer, deci trebuie sa stii exact ce anume cauti.  Lucrul si mai bun este ca prin manipularea acestui efect, putem sa ne dam seama unde ingrozitoarele, dar invizibilele gauri negre sunt, ceea ce inseamna ca asta ar fi singura noastra sansa de a ne apara contra lor altor lucruri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *