Muzica

Madonna – „La Isla Bonita”

„La Isla Bonita” (ro. – „Insula frumoasa”) este un cantec al cantaretei americane Madonna, care a fost al cincilea si ultimul extras pe single de pe al treilea ei album de studio, „True Blue”, pe 25 februarie 1987, de catre casa de discuri Sire Records. Versiunea instrumentala a cantecului a fost initial oferita lui Michael Jackson, inainte ca Madonna sa o ia in considerare si sa scrie versurile si melodia. „La Isla Bonita” este primul cantec al Madonnei care a avut o influenta latino, aranjamentul muzical constand din chitara spaniola, maraca, muzicuta si un mix intre sintetizator si tobe adevarate. Versurile piesei vorbesc despre o insula frumoasa si era un tribut adus frumosilor oamenilor latini, potrivit Madonnei.

„La Isla Bonita” a primit recenzii pozitive din partea criticilor de specialitate. De asemenea, din punct de vedere comercial, s-a bucurat de popularitate, ajungand pe prima pozitie a clasamentelor din Austria, Canada, Elvetia, Franta si Germania. A devenit al patrulea single al cantaretei clasat pe prima pozitie in Regatul Unit, devenind muziciana cu cele mai multe piese clasate locul intai in aceasta tara, record inca detinut, cu 13 piese ajunse pe locul intai in Regatu Unit. In Statele Unite, s-a clasat pe pozitia a patra in Billboard Hot 100.

In videoclipul adiacent, Madonna a interpretat doua personaje opuse – o fata pioasa si o hispanica indragostita. Stilul latin si rochia rochie flamenco au devenit obiecte vestimentare la moda. Cantecul este unul dintre cele mai interpretate ale Madonnei, fiind inclus in cinci dintre turneele sale, inclusiv, cel mai recent, in turneul Sticky and Sweet, care s-a extins pe perioada anilor 2008 si 2009, ajungand si in Romania cu acest turneu. Madonna a interpretat adesea piesa in varianta spaniola, adesea in formula tribala, folk sau remixata. Cantecul a fost preluat de mai multi artisi, inclusiv cantareata mexicana Byanka in 1988 si de cantareata frantuzoaica Alizee pentru albumul „Psychedelices” in 2008.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *