Diverse,  Sanatate

Mai mult somn pentru adolescenti

Somnul inseamna bani pentru creier, iar adultii tineri inregistreaza „datorii” de aproape 10 ore fata de somn in fiecare saptamana. Potrivit expertului in somn, Paul Kelley, o criza de lipsa de somn ar putea deveni o povara adevarata pentru tinerii adulti din ziua de azi.

Kelley, care lucreaza la acest studiu in cadrul Universitatii din Oxford, a declarat pentru The Guardian ca „Lipsa de somn devine o problema uriasa pentru intreaga societate. Intr-adevar, oamenii din ziua de azi sufera de o criza de somn, insa cei mai afectati sunt cei cu varste cuprinse intre 14 si 24 de ani. Acest lucru determina amenintari foarte mari la adresa sanatatii, afectand performantele starii de spirit si afectand sanatatea mintala.”

Pentru copiii care inca merg la scoala, Kelley sustine ca acestia ar trebui sa se adapteze urmatorului ciclu de trezire: copiii de 10 ani sa se trezeasca la 8:30, cei de 16 la ora 10, iar cei cu varsta de 18 ani ar trebui sa se trezeasca la ora 11 dimineata.

Poate nu suna atat de bine pentru parinti, insa abordarea lui Kelly are si un suport stiintific: potrivit National Sleep Foundation- adolescentii nu incep sa elibereze melatonina- un hormon care ajuta la reglarea ceasului organismului nostru- decat abia dupa ora 11 noaptea. Aceste secretii nu inceteaza sa pompeze in sangele lor decat abia de dimineata, ceea ce inseamna ca le va fi foarte dificil sa se trezeasca.

Exista un mod ideal de a dormi?

In timp ce pericolele lipsei de somn sunt bine cunoscute in lume, modul ideal de a dormi nu este chiar atat de simplu. Exista studii care sustin ca somnul ar trebui sa se realizeze in doua etape, in timp ce alte studii sustin ca un pui de somn aduce o multime de efecte benefice in sanatate. De asemenea, cantitatea de somn a fiecaruia este nominala, deoarece fiecare individ necesita un model de somn diferit pentru a functiona la parametrii optimi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *