Curiozitati,  Diverse,  Social,  Viata

Melasacrul din Boston

Viata unui muncitor in constructii la o fabrica de melasa este una dificila. Sau, cel putin, presupun ca e, pentru ca unul, numit Arthur Jell, s-a decis sa faca treaba pe jumatate cand a construit un rezervor de depozitare a melasei undeva in nordul orasului Boston. Nu s-a obosit sa verifice daca acesta are vreun fel de scurgeri inainte sa plece acasa, lasandu-i pe localnici sa incerce sa acopere cat mai multe crapaturi (probabil cat glumeau ca treaba merge mai greu decat melasa).

Pe masura ce mai multe crapaturi apareau, acestia si-au dat seama ca melasa care se scurge este un semn de avertizare a dezastrului care va urma. Asa ca le-au ascuns vopsind rezervorul intr-o nuanta de maro, ca melasa.

Ianuarie 1919 a fost neasteptat de cald. Pe masura ce procesul de fermetare din rezervor a continuat sa produca monoxid de carbon, presiunea din interior a continuat sa creasca, facand crapaturile din rezervor sa se mareasca precum talia unui sofer de camion. In cele din urma, niturile au sarit din rezervor, provocand un val de 4.5 metri care a acoperit Bostonul, aratandu-le locuitorilor cum ar fi aratat Stay-Puft cu adevarat daca s-ar fi topit in New York la sfarsitul filmului „Vanatorii de fantome”.

Valul a trecut prin oras cu peste 50 de kilometri la ora, ridicand un tren de pe sine si intrand in cladiri cu toata furia sa dulce si lipicioasa. Aerul cald eliberat din rezervor a mai creat un val care a aruncat masinile de pe strazi, desi, tinand cont ca asta se intampla in America de pe vremea lui Gatsby, putem doar sa presupunem ca asta insemna mai mult trasarule si cai, precum si cateva Modele T.

Armata, politia si Cruce Rosie s-au unit pentru a ajauta, cifrele finale aratand 21 de morti, nenumarati morti si 87.000 de ore de curatare a orasului.

Proprietarii rezervorului au inceput sa arunce provocarea exploziei pe anarhisti (probabil dupa ce au dat vina mai intai pe contrabandistii de alcool si pe miscarea sufragetelor), insa, in cele din urma, au fost gasiti vinovati si au fost fortati sa plateasca pagubele. Rezervorul nu a mai fost niciodata reconstruit.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *