Uncategorized

Migratia cadrelor medicale

Migratia cadrelor medicale este o problema de actualitate cu care se confrunta Romania. De aceea, numarul medicilor care aleg sa plece pentru a profesa in strainatate va continua sa creasca si in urmatorii ani.

Conform unui raport facut de Colegiul Medicilor din Romania, numarul celor care au ales sa profeseze in strainatate in anul 2013 este de 2.995 de cadre medicale. “Migratia medicilor romani a continuat si in 2013. Numarul total al medicilor care au solicitat Colegiului Medicilor din Romania certificate profesionale curente pentru a putea lucra in strainatate a fost pe intre parcursul anului 2013 de 2995.” (Colegiul Medicilor din Romania, Migratia medicilor)

Colegiul Medicilor din Romania declara faptul ca in perioada 2008-2013 au plecat sa profeseze in strainatate un numar de 13.872 de cadre medicale. (Colegiul Medicilor din Romania, Migratia medicilor)

Exceptand anul 2012, observam o continua crestere a numarului de medici care parasesc tara pentru a profesa. De aceea, putem banui ca exodul medicilor va continua si in urmatorii ani si va fi o problema cu care Romania se va confrunta si in viitor.

In cadrul conferintei “Better working conditions for better care” organizata la Bruxelles de catre Comitetul Permanent al Medicilor Europeni, s-a discutat despre faptul ca tarile care nu investesc suficient in sistemul sanitar national risca sa ramana fara cadre medicale. “Mai multe tari care acorda sanatatii procente mici din PIB risca sa ramana fara medici in cativa ani”, a avertizat presedintele Asociatiei Europene a Medicilor de Spital, Joao de Deus. (Migratia medicilor in interiourul UE: Probleme la casele mari, casele mici)

In anul 2013, un studiu facut de cei de la Eurofound cu privire la migratia cadrelor medicale a dezvaluit faptul ca migratia medicilor din Europa Centrala si de Est in Europa de Vest constituie o problema grava. Romanii se numara printre cei care au ales sa lucreze in Vest si au ajuns sa aiba un numar destul de semnificant in randul emigrantilor ce lucreaza in aceste tari. (Migratia medicilor in interiourul UE: Probleme la casele mari, casele mici).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *