Calatorii,  Curiozitati,  Tehno,  Viata

Pamant 2.0?

Tineti minte numele Kepler 452b. In cautarea noastra de a descoperi daca suntem singuri in acest fascinant si vast univers, o lume care sa poata sustina viata intre toate aceste planete moarte si nelocuibile, s-ar putea sa fi gasit un candidat adevarat pentru Pamant 2.0

Pentru prima data, oamenii de stiinta au descoperit ceea ce pare a fi o lume stancoasa care orbiteaza o stea similara cu soarele la o distanta aproape exacta cu cea dintre Pamant si Soare. Desi alte plantele cu potential de locuit au fost descoperite inainte, aceasta este prima care ar putea sa fie un alt Pamant.

Kepler 452b, descoperit de catre telescopul spatial Kepler al NASA este localizat la 1.400 de ani lumina de noi. Orbiteaza o stea care este cu 4% mai masiva si cu 10% mai luminoasa decat Soarele. Planeta in sine este de 1.6 ori mai mare decat Pamantul. Aceasta nu este prima planeta cu marimi comparabile cu Pamantul care a fost gasita intr-o zona locuibilia; anul trecut, lumea a fost surprinsa sa afle despre planeta Kepler 186f, mai similara in marime cu Pamantul. Problema a fost ca planeta orbiteaza o pitica rosie, mai mica si mai rece decat Soarele. Kepler 452b, din fericire, orbiteaza aproape o clona exact a Soarelui.

Seth Shostak, directorul de la Cautarea pentru Viata Extraterestra a declarat ca aceasta planeta are un potential atat de important de locuit, inca CVE deja studiaza daca este vreun semn de viata acolo, desi, pana acum, semnele prezinta contrariul: „Nu ne-am uitat peste toate frecventele inca, insa, daca sunt extraterestri pe Kepler 452b, sunt foate evazivi.”

Desi masa planeta nu se poate determina exact, oamenii de stiinta cred ca ar putea sa fie de cinci ori mai mare ca Pamantului. O planeta stancoasa de aceasta marime si cu atata masa, ar putea sa aiba vulcani activi la suprafata.

Steaua pe care o orbiteaza, insa, este cu 1.5 miliarde de ani mai batrana ca Soarele. Pe de o parte, acest lucru mareste sansele ca, daca exista oceane acolo, acestea sa fie evaporate, scazandu-i sansele sa fie locuibia. Pe de alta parte, ne ofera sansa sa vedem cum ar putea sa arate Pamantul in viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *