Pamantul in trecut (partea I)
Calatoreste in timp acum 400 de milioane de ani si nu vei gasi paduri – insa, asta nu inseamna ca nu exista nimic care sa umple rolul acela in natura. Inainte de copaci, Pamantul era acoperit de “paduri” de ciuperci inalte de sase de metri.
In anul 1859 in Canada, oamenii de stiinta au descoperit fosilele a ceea ce credeau ca erau trunchiuri antice de copaci, insa abia in 2007 li s-a confirmat ca acei copaci erau “fungi”. Organismul, numit Prototaxites, ajungea pana la sapte metri si faceau ca un peisaj sa semene mai mult cu un nivel din Super Mario Bros., decat cu Pamantul modern.
Iar Prototaxites nu se gaseau doar in Canada. Vanatorii de fosile au descoperit ciuperci imense in toata lumea, lucru care pare sa sugereze ca era probabil cea mai mare forma de viata de pe pamant pe vremea cand viata animala nu era reprezentata de mai mult decat de microbi si viermi.
Dupa ce plantele au invatat sa se apere si sa nu mai fie impinse de colo colo de catre micoza piciorului, au inceput sa-si dezvolte trunchiuri si sa fure resursele de care Prototaxites aveau nevoie ca sa creasca, asa ca plantele au castigat si regnul Fungi nu a mai ramas decat cu hranitul din corpurile lor putrezite.
Daca te gandesti sa intri intr-o masina a timpului si sa te intorci in perioada Carboniferului, acum 358 de milioane de ani, ar trebui sa-ti iei cu tine un aruncator de flacari si niste pastile cu cianura, pentru cand ramai fara gaz.
In acea perioada, nivelul de oxigen din atmosfera era cu 15% mai mare decat este in prezent, multumita unei abundente ridicate de plante. Acest lucru a avut un impact incredibil asupra tipurilor de animale care au putut sa infloreasca. Insectele de astazi sunt limitate in marime de cantitatea de oxigen la care sunt expuse. Nivelul de oxigen de 20 sau 21 inseamna ca avem posibilitatea sa ne urcam pe masa daca vedem un gandac de bucatarie mai mare de 3 centimetri.