Carti,  Cinema,  Curiozitati,  Viata

Persoane misterioase: Omul cu masca de fier

Credeti sau nu, prizonierul francez cu cap de galeata, facut faimos de Alexandre Dumas si Leonardo DiCaprio in „Omul cu masca de fier” a fost o persoana adevarata. In ciuda a ceea ce poate v-au facut filmele sa credeti, nimeni nu avea nici cea mai vaga idee cine era. Stim doar ca, se pare ca era un prizonier sus pus care, din oarecare motiv, trebuia sa aiba capul acoperit tot timpul in acea casca de fier. Lucru care este destul de bizar, daca stai un pic sa te gandesti.

Totul a inceput in 1698, cand un prizonier care folosea pseudonimul Eustache Dauger (Eustache, precum personajul din „Curaj, cainele fricos”, da) a fost transportat la faimoasa inchisoare Bastilia, echivalentul francez din secolul al XVII-lea al unei inchisori de maxima siguranta. Acesta petrecuse deja doua, trei decenii (rapoartele vechi sunt adesea imprecise) putrezind in diferite inchisori din tara. Potrivit unei legende, acesta a ajuns acolo deja inchis in masca de fier (care arata ca masca Omului de Fier, sper) si a fost aruncat imediat intr-o celula, fiindu-i interzis sa comunice cu cineva, avand voie doar sa ceara apa, mancare si toaleta.

Si asta a fost tot ceea ce stim. Nimeni nu a discutat cine era sau ce a facut ori de ce trebuia sa fie imbracat ca un cavaler foarte lenes. In dosarele Bastiliei, acesta a fost inregistrat drept „Prizonierul 64389000”, fiind o informatie complet impersonala. Acesta nu avea voie sa-si arate fata cuiva, iar unii prizonieri au sustinut ca doua garzi inarmate erau langa el tot timpul, in cazul in care incerca sa-si dea masca jos.

Dauger (sau oricare ar fi fost adevaratul sau nume) a murit in 1703, ceea ce, dupa cum cititorii mai ageri si-au dat seama, inseamna ca acesta a petrecut patru ani in Bastilia. O teorie populara sustine ca acesta era vreun fel de prizonier politic important, de aceea existand nevoia sa-i fie acoperita identitatea. Totusi, nimeni nu poate sa cada de acord asupra identitatii acestuia, unii considerand ca ar fi putut sa fie fiul lui Oliver Cromwell ori fratele regelui Ludovic al XIV-lea (dramatizarea lui Dumas, pe care s-a bazat filmul cu DiCaprio se bazeaza pe a doua teorie). Adevarul va ramane un mister

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *