Educatie,  Sanatate

Primii nascuti mai predispusi la probleme de vedere

Copiii primii nascuti au mai multe sanse de a avea probleme cu vederea, fata de fratii lor mai mici- sustine un nou studiu. Expertii sustin ca acest lucru se intampla din cauza ca primii nascuti sunt fortati de parinti sa invete mai bine la scoala, astfel ca ii pun sa citeasca si sa scrie mai mult, ceea ce contribuie la aparitia unor probleme de vedere.

Oamenii de stiinta au descoperit ca primii nascuti sunt mai susceptibili cu 10% de a dezvolta probleme de vedere- cum ar fi miopie- fata de cei care reprezinta al doilea, al treilea etc. copil in familie. De asemenea, expertii sustin ca primii nascuti sunt mai predispusi sa sufere de miopie severa. Oamenii de stiinta care au realizat acest studiu sustin ca parintii sunt mai preocupati de situatia scolara si de educatia primului copil, in timp ce fratii mai mici au parte de mai multa libertate de a se juca decat sa citeasca carti.

Ei bine, acest lucru inseamna ca primii nascuti au tendinta de a se descurca mult mai bine la examene- dar vederea are de suferit. Oamenii de stiinta, condusi de catre Dr. Jeremy Guggenheim de la Cardiff School of Optometry and Visual Science, noteaza ca: „parintii au asteptari mult mai mari de la primii nascuti, asa ca se preocupa mai tare de educatia acestora si, fara sa realizeze, ii pune pe acestia sa faca teme in plus si sa citeasca mai mult, iar acest lucru se traduce cu probleme de vedere”. De asemenea, specialistii mai adauga ca, „cu cat se petrece mai mult timp muncind, cu atat va exista mai putin timp de perecut afara”.

Joaca afara protejeaza vederea copiilor

Copiii ar trebui sa petreaca cel putin doua ore pe zi jucandu-se in aer liber, pentru a-si proteja vederea, sugereaza expertii. De asemenea, parintii ar trebui sa limiteze timpul pe care acestia il petrec pe telefoane, tablete sau alte dispozitive electronice.

Studiile din prezent sugereaza ca oamenii care petrec mai mult timp afara au mai putine sanse de a dezvolta probleme de vedere. A sta cu „nasu-n calculator” toate ziua agraveaza si mai tare efectul de miopie. Cei mai afectati sunt copiii din China, unde mai mult de 80% din adolescenti sufera de miopie si alte probleme legate de vedere- acest trend datorandu-se standardelor educationale ridicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *