Reteaua feroviara din Romania
In anul 1860, la 7 octombrie, pleca primul tren din Romania, de la Cernavoda la Constanta (Primul tren l-a avut ca pasager pe domnitorul Alexandru loan Cuza, in drumul sau spre Constantinopol, pentru a obtine recunoasterea Unirii de catre sultan).
Prima cale ferata construita in tara noastra a fost cea dintre Oravita-Bazias (1845-1856). O intensificare a constructiei de cai ferate s-a inregistrat dupa 1880. In 1939, lungimea cailor ferate era de 9900 km, fata de 1994, de 11 374 km (din care electrificate – 3866 km). S-au electrificat traseele:
– Bucuresti-Brasov-Adjud-Ciceu-Deda;
– Bucuresti-Suceava;
– Filias-Mintia;
– Craiova-Caransebes;
– Timisoara-Arad-Curtici s.a.
Reteaua feroviara a fost completata dupa 1940 cu trasee transcarpatice (Salva-Viseu si Bumbesti-Livezeni si traseul de campie Tecuci-Bucuresti-Craiova. Capacitatea de transport a crescut prin dublarea unor trasee si prin constructia podului transdanubian Giurgiu-Ruse (in 1954), lung de 2,2 km.
In anul 2002, lungimea totala a cailor ferate electrificate era de 3 950 km. Densitatea medie a cailor ferate era de 46, 06 km/ 1000km², valoarea cea mai mare inregistrandu-se in judetul Ilfov (114,2 km/1000km²), iar cea mai mica in judetul Tulcea (8,0 km/1000km²)
Opt linii magistrale leaga orasul Bucuresti (principalul nod feroviar al tarii), de orase situate in sudul, in nordul, vestul si estul tarii, unele avand si legaturi internationale. Acestea sunt:
– M1 – Bucuresti-Timisoara (cu varianta Rosiori de Vede sau Pitesti pana la Craiova), cu doua puncte de frontiera – Moravita (Stamora-Moravita) si Jimbolia;
– M2 – Bucuresti – Arad – Curtici (prin Brasov – Sibiu – Deva), cu legatura spre Budapesta, Viena, Paris;
– M3 – Bucuresti – Oradea – Episcopia Bihorului (Sighisoara, Teius, Cluj-Napoca), cu legatura spre Budapesta, Praga, Berlin;
– M4 – Bucuresti – Satu Mare – Halmeu (prin Dej, Baia Mare);
– M5 – Bucuresti – Pascani – Vicsani (prin Ploiesti, Marasesti, Adjud, Suceava, cu legatura spre Ucraina; ramificatii pe valea Trotusului, Bistritei si prin ulucul depresionar Humorului- Campulung- Dornelor);
– M6 – Bucuresti-Iasi-Ungheni (prin Ploiesti, Marasesti, Tecuci, lasi);
– M7 – Bucuresti- Braila-Galati (prin Urziceni, Faurei, Braila)
– M8 – Bucuresti – Constanta-Mangalia (prin Fetesti, Cernavoda, Constanta).
Caile ferate romane sunt incadrate in reteaua europeana, avand ca nod feroviar terminus orasul Bucuresti. Sunt de amintit pentru transportul de pasageri: Orient Expres (Paris – Bucuresti) si Balt Orient Expres (Malmö- Bucuresti).