Curiozitati,  Diverse,  Social

Rusia vrea pe Luna

Agentia spatiala a Rusiei, Roscosmos, a anuntat recent ca isi doreste sa trimita oameni pe Luna pana in anul 2029- la numai sase decenii dupa ce primul om a reusit sa paseasca pe suprafata satelitului nostru natural. Acest lucru a venit ca raspuns a faptului ca atat Rusia, cat si ESA isi doresc sa colonizeze, in cele din urma, Luna, prin crearea unei baze permanente acolo. „Un zbor este planuit pana in anul 2029”- a anuntat Vladimir Solntsev- seful Roscosmos Energia (RSC Energia).

Detaliile acestei misiuni sunt destul de putine si inca nu sunt cunoscute in totalitate. Aparent, Rusia lucreaza la o noua nava spatiala, insa logistica exacta a modului in care vor fi efectuate lucrarile nu se cunoaste in totalitate. Un zbor al acestei nave este planificat a fi lansat in anul 2021, urmat de un zbor al ISS- Statia Spatiala Internationala- in anul 2023 dar si o misiune fara pilot catre Luna, in anul 2025.

Misiune Rusia si Europa

ISS urmeaza sa se retraga in jurul anului 2024, iar Rusia a mai sustinut anterior ca ar putea lua in considerare construirea unei noi statii in spatiu, cu sau fara ajutorul NASA. O misiune robotizata separat, numita Luna 25, este planificata a fi realizata impreuna cu ESA pentru anul 2024, iar acest zbor presupune aterizarea la Polul Sud a Lunii. „Suntem mandri sa avem astronauti europeni in misiunea catre Luna”- sustine Berengere Houdou, sel al grupului de cercetare la ESA European Space Research and Technology Center (ESTEC). „Exista discutii la ora actuala despre o cooperare mai larga in ceea ce priveste intoarcerea acasa de pe Luna”- mai adauga acesta.

De asemenea, si China este dornica de a avea parte de o misiune pe Luna. Acestia au aterizat cu succes pe Luna la data de 14 decembrie 2013- prima aterizare pe Luna dupa cea inregistrata de Rusia la data de 22 august 1976. Cu toate acestea, chinezii si-au avansat capacitatea misiunilor spatiale umane, avand o statie spatiala experimentala in orbita terestra, nava spatiala Shenzhou dar si misiuni cu echipaje umane in viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *