Saracia sau poligamia afecteaza femeile?
Foarte multe tari din lume interzic casatoria cu mai multe femei, aceasta practica fiind cunoscuta sub numele de poligamie. Si, poligamia- cand un barbat are dreptul de a avea mai multe sotii- este descrisa de catre Comitetul pentru Drepturile Omului al Organizatiei Natiunilor Unite ca fiind o discriminare la adresa femeii. Insa, in urma unui nou studiu asupra poligamiei, in Tanzania, s-a descoperit ca practica de a imparti barbatul, in unele situatii, poata conduce la un nivel de sanatate si de bogatie mai ridicat.
Monique Borgerhoff Mulder, un antropolog de la Universitatea din California, impreuna cu colegii sai au comparat sotiile dintr-o casatorie poligama cu una monogama, in 56 de sate din nordul Tanzaniei, unde poligamia este extrem de raspandita in randul grupurilor etnice, inclusiv in civilizatia Maasai. Atunci cand se compara gospodariile din sate diferite, familiile poligame au mai mult acces la alimente, avand si copii mai sanatosi. Aceste descoperiri sprijina evolutia antropologica, care indica ca poligamia poate avea un interes strategic in cazul femeilor, atunci cand acestea depind de resurse.
„Daca ai avea posibilitatea de a alege intre un barbat cu 180 de vaci, pamant mult si alte sotii, ar fi bine sa il alegi pe acesta, mai degraba decat sa te casatoresti cu unul care nu are nicio sotie, trei vaci si o bucata mica de teren”- sustine Borgerhoff.
Este poligamia problema?
In concordanta cu studiile realizate anterior, recentul studiu a descoperit ca poligamia este asociata cu un sentiment de securitate alimentara scazuta, dar si o stare de sanatate precara a copilului. Cu toate acestea, acest model a fost reprezentat de faptul ca poligamia tinde sa fie un lucru comun in societatile vulnerabile economic, dar si in grupurile etnice marginalizate. Aceasta eroare prost interpretata este cunoscuta si ca „eroare ecologica”, iar efectele sale au impact asupra demografiei si a sanatatii populatiei.