Social

Unde se gasesc cei mai onesti oameni?

Sunt oare oamenii din Grecia mai onesti decat cei care traiesc in Japonia, de exemplu? Pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare, oamenii de stiinta au realizat un studiu in care au comparat trasatura de onestitate din randul cetatenilor din diferite tari. Concluziile dezvaluie cat de sinceri sunt locuitorii unei tari si cum se reflecta acest lucru asupra castigurilor economice.

Pentru realizarea acestui studiu, oamenii de stiinta au analizat 1500 de oameni din 15 tari, astfel incat sa determine unde se gasesc oamenii cinstiti, in functie de locul unde traiesc si cum afecteaza acest lucru nivelul economic al statului. Astfel, oamenii de stiinta au incercat metoda cu banul, in care voluntarii trebuiau sa precizeze daca va fi cap sau pajura. Astfel, participantilor li s-a comunicat ca daca moneda va afisa fata cu capul, acestia vor primi intre 3 si 5 dolari- cetatenii care au optat pentru cap au fost considerati necinstiti, comparativ cu cei care au ales pajura- care nu primeau niciun beneficiu financiar.

In studiul lor, oamenii de stiinta au ales cetateni din Brazilia, China, Grecia, Rusia, Elvetia, Turcia, Statele Unite ale Americii, Argentina, Danemarca, Marea Britanie, India, Portugalia, Africa de Sud si Coreea de Sud pentru a analiza varietatea culturala si dezvoltarea economica. Astfel, in testul cu moneda, oamenii necinstiti s-au numarat in randul celor din Marea Britanie, urmata de Grecia, China, Japonia, Coreea de Sud si India. De asemenea, oamenii care proveneau din state mai sarace din punct de vedere economic s-au dovedit a fi mai putin cinstiti fata de cei din tarile dezvoltate. Oamenii de stiinta explica modul in care oamenii vizualizeaza onestitarea in propria lor tara, acest aspect fiind esential pentru interactiune si prosperitate.

Legatura dintre onestitate si economie

Faptul ca cetatenii unei tari au incredere unii in altii inseamna o crestere economica a respectivei tari. „Sunt de parere ca relatia dintre onestitate si cresterea economica a fost slaba in ultimii 60 de ani. De exemplu, in cazul in care institutiile publice si tehnologia sunt subdezvoltate, onestitatea reprezinta un substitut perfect. Tarile care se dezvolta din punct de vedere financiar pun pret foarte mare pe onestitate”- sustin cercetatorii care au realizat acest studiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *